• Artists in residence op Landgoed de Horst

Artists in residence op Landgoed de Horst

De ontmoeting tussen kunst en professionals
Elke dinsdag kun je Anouk Saleming en Bart van Rosmalen vinden in het oude Feminarium op het landgoed. Met hun cello en poëzie kunnen ze langskomen in de trainingen die op dat moment plaatsvinden. Of ze laten ergens een kaartje met een interessante gedachte voor je achter. Ze nodigen je uit om even in een andere wereld te stappen. Waar ontmoeten jullie elkaar?

‘Kunst’ klinkt misschien eng of ver weg, maar gaat vaak over beleving en verbinding. Net als de trainer in jouw programma, zoekt de kunstenaar naar de mogelijkheid om je te raken. Je aan te zetten om eens anders te kijken naar bijvoorbeeld jouw patronen en gedrag. Bij trainingen die op het landgoed plaatsvinden kan een kleine interventie door onze kunstenaars zomaar een onverwachte wending geven aan je gedachten. En een uitnodiging zijn om je ideeën eens van een andere kant te belichten.

Muziek en Poëzie
Anouk vertelt over het ontstaan van het artists in residence project: “Bart en ik werken al langer samen: eerst aan voorstellingen in Maitland, later maakte Bart tekeningen, waar ik telkens een tekstje bij schreef. Dit is uitgegroeid tot poëzie op muziek; een ontmoeting tussen taal en de cello. Door elke dinsdag op het landgoed te werken en al dan niet spontaan bijdragen te leveren aan programma’s, maken we het contact met ons publiek nog directer. We geven geen voorstelling, maar gaan samen met de gasten een ontmoeting aan. We willen verbinding maken, mensen kunst laten beleven. En hiervoor is het interessant om meteen feedback te krijgen van onze toehoorders!”

Podcast met als thema ‘Wendingen’
In de kunsten is het vaak de muze van de kunstenaar die voor inspiratie zorgt. De negen Muzen, de dochters van Zeus, moesten de heldendaden bezingen van de goden. In de podcasts die Anouk en Bart maken, krijgt elke muze een hoofdrol. In de uitzending wordt toegelicht en verbeeld hoe je een wending aan kunt brengen in je werk. Bijvoorbeeld als een gesprek vastloopt, of als je iets op een andere manier wilt belichten. Of hoe je gewoontes kunt doorbreken. Vorige week hebben de opnames van de eerste podcast plaatsgevonden; de totale serie komt uit 27 afleveringen te bestaan, drie voor elke muze. Op de site van musework kun je de serie podcasts volgen.

Anouk en Bart bij jouw bijeenkomst?
Organiseer je zelf trainingen of vergaderingen op het landgoed en ben je er op dinsdag? Dan kun je Anouk en Bart altijd vragen om een kort optreden te verzorgen tijdens jouw bijeenkomst, passend bij het thema. Stuur ons in dat geval even een berichtje.

Wij wensen de gasten van het landgoed veel interessante en doorbrekende ontmoetingen toe met onze ‘artists in residence’! 

Over Anouk Saleming en Bart van Rosmalen
Naast toneelteksten schrijft Anouk Saleming soms proza en poëzie. Ze werkt sinds 2005 als docent op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Bart van Rosmalen is daar lector Kunst en Professionalisering. Van oorsprong cellist en theaterregisseur, is hij tegenwoordig onderzoeker van en spreker over de rol van de kunsten in professionele ontwikkeling. Met de feedback uit hun activiteiten bij Landgoed de Horst doet Bart bovendien onderzoek naar Muzische Professionalisering. Informatie hierover vind je op musework.nl.