De kok aan het woord

Martijn zag meteen veel uitdagingen en mogelijkheden bij Landgoed de Horst. Het voedselconcept waarbij biologisch en duurzame en seizoensgebonden voeding centraal staat kan Martijn zich goed in vinden. Als Chef-kok kan hij hier ook zijn creativiteit in kwijt. Martijn is blij dat Landgoed de Horst met goede leveranciers en producten werkt, want dat is de basis van de keuken. Op deze manier kan hij kwaliteit leveren en het eten op een hoog niveau houden. ‘Ik vind het belangrijk dat ik weet waar mijn producten vandaan komen. Onze leveranciers delen dit ook graag met ons, zo zijn we laatst ’s nachts met de bakker meegelopen om het product goed te leren kennen’ aldus Martijn.

Het eerste half jaar bevalt Martijn goed op Landgoed de Horst: ‘Ik vind het onwijs leuk!, aldus Martijn. Om te voorkomen dat het keukenteam in een dagelijkse sleur terecht komt, voegt hij steeds vernieuwingen toe in de keuken zodat iedereen kan blijven leren. Martijn vertelt: ‘Ik betrek de leerlingen bij het bedenken van het menu, dat doe ik niet alleen. Ik wil dat zij een menusuggestie doen en dan bespreek ik dit met ze om te bepalen wat we wel of niet op het menu zetten en waarom we hiervoor kiezen. Op deze manier wil ik ze echt iets leren en meegeven. Zo leren ze hoe een keuken werkt en dat het niet alleen maar snijden van ingrediënten is. Op de momenten dat het wat rustiger is krijgen de leerlingen de kans om zelf desserts te bedenken en maken, die dan geserveerd worden bij het diner. Zo wil ik mijn hele team elke dag weer laten groeien. Laatst heeft een leerling de opdracht gekregen om de salades voor het buffet te maken. Wat er toen gebeurde was heel bijzonder, er kwam een gast naar de keuken om te zeggen dat de salades echt top waren!’. 

De favorieten plekken van Martijn op het landgoed zijn de keuken en het bos. Hij vindt de omgeving fantastisch om in te werken en hij kan zich goed voorstellen dat als je een lange intensieve dag op het landgoed hebt gehad je hier echt even tot rust kunt komen. Tot slot werd de vraag gesteld: Wat betekent gastvrij voor jou? ‘Dat je alles voor de gast verzorgd, alles wat binnen bereik is maak je voor de gast. Dat de gast zich thuis voelt en zichzelf kan zijn op jouw locatie en uiteindelijk met een goed gevulde maag en met en tevreden gevoel naar bed gaat’.